Okuma süresi: 2 dakika
Ayşe Öztabay’ın paylaşımı şu şekilde:
Okuduğum haber üzerine !!!!!
Özellikle herkesin özel mülkünde görmeye başladığımız DRON’lara ilişkin!!!
İnsansız Hava Aracı (DRON) Kullanım Kılavuzu
KKTC Hava Sahası içerisinde, küçük İnsansız Hava Aracları (İHA) DRON’ ların uçurulması ile ilgili özel şartlar/kısıtlamalar.
A. Maximum ağırlığı 500 gramı geçmeyen DRON’lar la yapılan uçuşlar için, yer seviyesinden maximum yükseklik 50 metre (150 feet) ye kadar olan uçuşlarda Sivil Havacılık Dairesinden izin/ yetki alınmasına aşağıda belirtilen şartlarda gerek duyulmamaktadır :
- Operatörün/ işletmenin bu hava aracıyla ilgili sistemi kullanmak için gerekli eğitimi almış olması
- Operatörün/ işletmenin muhakemeyi ve reaksiyonu etkileyen alkol, uyuşturucu madde, ve diğer maddelerin etkisi altında hareket etmemesi
- Operatör/ işletmenin uçuş esnasında hasara yada zarara yol açabilecek herhangi bir madde yada meteryalin boşaltımını/ tahliyesini önlemesi yada yasaklaması
- Operatör/işletme uçuşun emniyetli olduğuna ve uygunsuz koşularda uçuşun derhal kesilebileceğine dair makul şekilde tatmin ediciyse hava araçını uçurabilir.
- Operatör/ işletme diğer hava araçları, şahıslar, araçlar, deniz araçları ve yapılarla çarpışmayı önlemek amacıyla 150 metreyi aşmayacak şekilde hava aracı ile direk, yardımsız görsel teması koruyacak
- Herbir operatörün /işletme’nin her seferinde tek bir hava aracı işletmesine izin verilir.
- Meskun mahal, kalabalık veya çok kalabalık açık hava ittifakı/tertibatı olan organizasyonlarda yapılacak her türlü uçuşlarda 5 iş günü öncesinden Sivil Havacılık Dairesinden Uçuş İzni almak
zorunludur. - Yerleşik yada kalabalık bölgelerden 150 metre mesafede emniyet mesafesi sağlanmalı ve insanlardan, hayvanlardan, bitkiler ve vs.’den operatörü, destekleyici personeli, araçları ve diğer destekleyici asistanları 50 metre mesafe haricinde tutmak.
- Herhangi bir havalimanı/ hava meydanından En az 6 km ve helikopter pistinden 1.5 km mesafede güvenlik bölgesi sağlamak.
- Operatör/işletmenin kontrolü altında kalkış ve iniş esnasında şahıslara 30 metrelik bir güvenlik alanından operatörü, veya diğer şahısları hariç tutmak.
- Sivil Havacılık Dairesi havacılık yayınında belirtilmiş yasak bölgeler, sınırlar, tehlikeli bölgeler ve rezerve edilmiş bölgeler içerisinde ve askeri yerleşimler, kamu yerleşimleri, arkeolojik kazı yerleri, özel tesisler üzerinde, etrafında veya içerisinde, uygun otorite veya sahibinden izin alınması haricinde, uçuşlara izin verilmemektedir.
- Askeri yasak bölgeler/tesisler’in havadan fotoğrafını çekmek kesinlikle yasaktır.
- Gerektiği takdirde polis ve belediye otoriteleri operatör/şirket tarafından bilgilendirilmelidir.
- DRON operatörleri/İşletmeci Sivil Havacılık Dairesine kayıt yaptırmalıdır. Tasarruflarında bulunan DRON’un ( İnsansız Hava Aracı) uçuştan önce irtibat numaraları ve isimleriyle ilgili detayları ve teknik özellikleri (model ve seri numarası) vermeleri gerekir.
E-mail : cad.trnc@hotmail.com
15.Sadece görerek meteorolojik koşulların sağlandığı durumlarda, gündoğumu-günbatımı saatleri arasında ve en az 2km görüşe açık havalarda uçuş gerçekleştirilebilir.
16.İnsansız Hava Aracınız(İHA) ile dikkatsiz veya tedbirsiz uçmayınız-insanları veya uçakları tehlikeye düşürdüğünüzde cezalandırılırsınız.