Sporumuz için gerçekten bayram var mıdır? – Hamit Sakallı

Okuma süresi: 2 dakika

19 Mayıs, bir milletin tarihinde dönüm noktası olmasının yanı sıra gençliğin ve sporun da en önemli günü olmayı başarmış bir tarih.

Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkıp Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı bu önemli gün daha sonra Atatürk tarafından gençliğe armağan edilmiştir.24 Mayıs 1935’te Atatürk Günü adı altında resmiyet kazanmıştır.

Beşiktaş’ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı’nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir. Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi’nde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni kutlanan Atatürk Günü’nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir. Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk’ün de onayıyla yasalaşmıştır.

Ülkemizde de her yıl gençliğin ve sporun bayramı kutlanıyor, ancak özellikle pandeminin de vurduğu sporumuzda bayramlık bir durum ne yazık ki kalmamış durumdadır. Sporun lokomotifi futboldan, cimnastiğe, tenisten basketbola tüm federasyonlar yardım çığlığı atmakta ve ayakta durmakta zorlandıklarını haykırmaktadırlar.

Gençlik ise pandemiden dolayı sporu ancak bireysel olarak yapabilmekte ve yeterli tesis olmadığından yine amatör düzeyde çalışmalarını sürdürmektedir.

Ülkemizde Spor Bakanlığı’nın bulunmaması ve Spor Dairesine gelen müdürlerin ise plan projelerini gerçekleştirmeye fırsat bulamadan değişmesi sporu ağır yaralamakta ve hatta komaya sokmaktadır.

Diğer yandan tüm bu zorluklara rağmen sponsorlarla ayakta durmayı başarabilen sporumuz, federasyonlarımız ve de sporcularımız bir darbe de ambargolardan yemekte ve ne kadar başarılı, yetenekli olsalar da dünya arenasına açılamamakta veya çok küçük bir azınlık bunu başarabilmektedir.

Ülkemiz sporunun içinde bulunduğu bu zor şartlar göz önünde bulundurulduğunda sporumuz için gerçekten bayram var mıdır?

Dünyaya açılacağımız, federasyonlarımızın kendi bütçeleriyle ayakta durabileceği bir gelecekte belki gerçekten spor bayramımız olur.

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun.

Haberi Paylaş >

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Yazdır
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

İLGİLİ HABERLER >

DİĞER HABERLER >

Ahmet Aslım

Ahmet Aslım

Memleketimize Yazılar

Barış Önel

Barış Önel

Memleketin Halleri

Cemre Gürdal

Cemre Gürdal

Dünya ve biz

Ceren Tüccaroğlu

Ceren Tüccaroğlu

Memleket Konuları

Damla Kodan

Damla Kodan

Memleket Günlükleri

Erol Ertugan

Erol Ertugan

Dıştan Bakış

Rabia Aslan

Rabia Aslan

Feminist Bakış

Hayri Samer

Hayri Samer

Memleket'te Haftsonu Seansı

Hilmi Arıca

Hilmi Arıca

Adalı Yazılar

Hamit Sakallı

Hamit Sakallı

Tribün Kıbrıs

Mert Akkaya

Mert Akkaya

Tarihsel Bakış

Merve Yiğiter

Merve Yiğiter

Toplumsal hak ve özgürlük

Tandoğan Yalkut

Tandoğan Yalkut

Memleket'te Ekonomi

Merve Soygazi

Merve Soygazi

Sosyal Medya ve İletişim

ANKET >

Anketler çok yakında güncellenecektir.