Kim bu Influencerlar? (I) – Merve Soygazi

Okuma süresi: 2 dakika

Günümüzde dijital dünyanın bir endüstri haline dönüşmesi ve günlük yaşantımızın neredeyse merkezi haline gelmesiyle birlikte hayatımıza yeni kavramlar eklenmeye başladı. “Influencer” kavramı ise bunlardan başlıca ve en popüler olanı. TDK´nin üzerinde çalışmalar yürüttüğü fakat henüz dilimizde tam anlamıyla bir karşılığı bulunmayan bu kavram “etkileyici, etkileyen kişi” anlamına gelmektedir.

Peki influencerlar kimdir ve ne yaparlar?

Bir influencer, genellikle kullandığı dijital platform ve sosyal medya hesabı üzerinden bir ürün ya da servisi önce deneyip, sonrasında sahip olduğu takipçi kitlesiyle paylaşarak dijital pazarlama aktiviteleri gerçekleştirir. Sahip olduğumuz teknolojide geleneksel pazarlamanın etkisini yitirmeye başlaması ile, bu küresel rekabet ortamı içerisinde ayakta kalmaya çalışan firmalarla da “Influencer marketing” kavramı ile bütünleşmiş durumda. Dolayısıyla bu kavram zamanla insanlar için ciddi bir gelir kaynağına, bir meslek alanına dönüşmüş oldu.

Fakat her gecen gün sayıları artan, aralarına pek çok sanatçı da dahil olmak üzere  diğer “Vlogger, Blogger, Youtuber” gibi çeşitli internet fenomenlerini de dahil eden bu topluluk, etki alanlarını da gittikçe genişletmeye başladı. Sadece bir ürünü deneyimleyip pazarlamasını yapmaktan öte hayatimizin bir çok alanına yön verir hale geldiler.

Daha geniş kitlelere yayılmaya başladıkça ve etkileri arttıkça doğru orantıda eleştiriler de artıyor, insanların bu sektörün toplumumuzdaki yansımaları ile ve özellikle genç kesimin üzerindeki etkisiyle alakalı soru işaretleri çoğalıyor.

Influencerlarin üzerinde en çok etkisi olan kesim, 2000`li yılların başından itibaren dünyaya gelmiş olan yeni nesil, başka bir deyişle; Z kuşağı. Teknolojinin hızla geliştiği, internetin hayatımızın her alanını yönetmeye başladığı bir dönemde dünyaya gelmiş bu nesil, haliyle diğer nesillere göre , dijital dünya ile daha çok iç içe ve sosyal medya ile daha fazla etkileşime giriyorlar.

Gençlerin büyük bir çoğunluğu, sahip oldukları sosyal medya hesaplarından onlarca influencer hesaplarını takip ediyor, bu kişilerin hayatlarını merak ediyor;  yiyip içtiklerinden tutun giydikleri kıyafete, ilişkilerine, gezdikleri ülkelere kadar yaptıkları her şeyi adım adım takip ediyorlar.

Peki bu influencerler bizi nasıl etkiliyor? Yazının devamı haftaya…

Haberi Paylaş >

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Yazdır
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

İLGİLİ HABERLER >

DİĞER HABERLER >

Ahmet Aslım

Ahmet Aslım

Memleketimize Yazılar

Barış Önel

Barış Önel

Memleketin Halleri

Cemre Gürdal

Cemre Gürdal

Dünya ve biz

Ceren Tüccaroğlu

Ceren Tüccaroğlu

Memleket Konuları

Damla Kodan

Damla Kodan

Memleket Günlükleri

Erol Ertugan

Erol Ertugan

Dıştan Bakış

Rabia Aslan

Rabia Aslan

Feminist Bakış

Hayri Samer

Hayri Samer

Memleket'te Haftsonu Seansı

Hilmi Arıca

Hilmi Arıca

Adalı Yazılar

Hamit Sakallı

Hamit Sakallı

Tribün Kıbrıs

Mert Akkaya

Mert Akkaya

Tarihsel Bakış

Merve Yiğiter

Merve Yiğiter

Toplumsal hak ve özgürlük

Tandoğan Yalkut

Tandoğan Yalkut

Memleket'te Ekonomi

Merve Soygazi

Merve Soygazi

Sosyal Medya ve İletişim

ANKET >

Anketler çok yakında güncellenecektir.