Kıbrıs’ın Güneyi Seçime Gidiyor (2)

Okuma süresi: 3 dakika

2004 yılında Annan Planı’na “HAYIR” demeleri ile bilinen “solcu, ilerici, federalist, birleşik bir Kıbrıs’ı savunan” ve aynı zamanda kendi kendilerine almış oldukları kararlarla “Kıbrıslı Türklerin de haklarını korumaya yeltenmiş” AKEL için de oy grafiğinin düşüşte olduğunu öğrendim. DİSİ’den kaçan federalist oyların maalesef çok çok azını tutabilen bir parti AKEL. Fakat, AKEL için en büyük sorun güven meselesi… 11 Temmuz 2011 yılında Mari’de gerçekleşen büyük patlama sonucu Kıbrıslı Rum toplumunun büyük bir kısmı AKEL’e karşı güvenini yitirdi. 2004 yılında Annan Planı’na partinin “Hayır” demesi, federal çözüm yanlısı bireyleri kendinden uzaklaştırdı. Büyük ekonomik krizi iyi yönetemedi.


Bugünü baz alarak etrafımıza baktığımızda, bazı siyasi partilerin Kıbrıslı Rum toplumuna sürprizler yapacağı belli. POLITICO’nun 19 Şubat 2021 tarihli anketine göre iki tane siyasi partinin bize sürprizler yapacağını görüyoruz. Parti isimlerini vermeden önce POLITICO’nun anketlerinin önemli olduğunu söylemeden geçemeyeceğim, çünkü 2016 seçimden 1 hafta önce yapmış olduğu anketle, seçimin sonuçları arasında önemli bir benzerlik mevcut.


Anket bu partilerin ELAM ve Çevreciler Hareketi – Vatandaşlar Birliği olacağını bize açık şekilde gösteriyor.
Günden güne yükselen aşırı sağın eseri ELAM girdiği bütün seçimlerde oylarını gitgide yükselten faşist bir parti… DİSİ’ye küsenlerden de, DİKO’ya küsenlerden de oyları almasını biliyor… Son anket ise Yunanistan’da yaşanılan Altın Şafak sorunun ELAM’ı pek de etkilemediğini bizlere gösteriyor.


Çevreciler Hareketi – Vatandaşlar Birliği eski bir parti, fakat yapmış olduğu ittifaklar bu partnin yeniden doğmasına vesile oldu. Bu seçim dönemindeki adaylarına baktığımız zaman çoğu adaylar daha önce diğer partilerden milletvekili veya aday olmuş kişiler. Aynı zamanda çoğu adayın da oy potansiyeli yüksek. Bir diğer yandan hiçbir siyasi adayın adı bugüne kadar herhangi bir yolsuzlukla anılmadı.

Parti adıOy oranı(%)
Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ)28
AKEL – Sol Yeni Güçler23
Demokrat Parti (DİKO)14
Çevreciler Hareketi – Vatandaşlar Birliği Sosyal7
Milli Halk Cephesi (ELAM)6
Demokratlar Hareketi (EDEK)5
Demokratik İttifak Partisi (DİPA)4
Vatandaşlar İttifakı1
Tablo 2. POLITICO, 19 Şubat 2021 anket sonucu.

Seçime 3 aydan fazla bir süre var… Bu 3 ay içerisinde neler olacağını kestirmek güç… Mesela, geçenlerde hükümete karşı eylem yapanların maruz kaldıkları polis şiddeti DİSİ’yi hala daha birinci parti yapacak mı? AKEL son zamanlardaki DİSİ alehine olan durumu iyi bir şekilde yönetip, toplumun güvenini yeniden kazanıp oylarını yükseltebilecek mi? DİSİ’den kaçan oylar ELAM, DİKO ve DİPA’ya önemli bir derecede katkı koyacak mı? DİKO’dan kaçan oylar DİPA’ya 2 ya da 3 milletvekili kazandıracak mı? ELAM’ın milletvekili sayısı 2’den 3 ya da 4’e çıkacak mı? ELAM dördüncü parti olabilecek mi?


Bu önemli soruların cevapları ileriki aylarda netlik kazanacaktır… Şöyle ya da böyle bu seçimin sonuçları Kıbrıslı Rum toplumunun federal düzene bakışını da hiç şüphe yok ki daha belirgin kılacak… Unutulmaması gereken bir diğer nokta da bu seçimin sonuçlarını belirleyen kelimelerin “yolsuzluk”, “faşizm” ve “yeniden demokrasi” olacağıdır.

Haberi Paylaş >

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Yazdır
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

İLGİLİ HABERLER >

DİĞER HABERLER >

Ahmet Aslım

Ahmet Aslım

Memleketimize Yazılar

Barış Önel

Barış Önel

Memleketin Halleri

Cemre Gürdal

Cemre Gürdal

Dünya ve biz

Ceren Tüccaroğlu

Ceren Tüccaroğlu

Memleket Konuları

Damla Kodan

Damla Kodan

Memleket Günlükleri

Erol Ertugan

Erol Ertugan

Dıştan Bakış

Rabia Aslan

Rabia Aslan

Feminist Bakış

Hayri Samer

Hayri Samer

Memleket'te Haftsonu Seansı

Hilmi Arıca

Hilmi Arıca

Adalı Yazılar

Hamit Sakallı

Hamit Sakallı

Tribün Kıbrıs

Mert Akkaya

Mert Akkaya

Tarihsel Bakış

Merve Yiğiter

Merve Yiğiter

Toplumsal hak ve özgürlük

Tandoğan Yalkut

Tandoğan Yalkut

Memleket'te Ekonomi

Merve Soygazi

Merve Soygazi

Sosyal Medya ve İletişim

ANKET >

Anketler çok yakında güncellenecektir.