Haklarımızın bilincinde miyiz?
Bilgisizliğe terkedildiğimiz bu sistemde kaç insan, insan hakları maddelerinden yeterince yararlanabiliyor? Peki ya kaç insan, bu eksik sistemin ona hak tanımadığı maddelere yetersizliklerden dolayı ulaşamıyor?
Konumuz: HPV Aşısı.
Nedir?: Rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsünün kansere neden olabilen 15 farklı tipi bulunmakta. Tip 16 ve Tip 18 HPV’ye bağlı gelişen kanserlerin %75’ini oluşturmaktadır. HPV aşısı Tip 16 ile Tip 18’e karşı koruma sağlarken aynı zamanda siğillere de neden olabilen Tip 6 ve Tip 11’e karşı da koruma sağlıyor.
HPV aşısı hem kız hem de erkek çocuklarında 11 ile 12 yaşlarından başlayarak, kadınlarda ise yaş sınırı olmadan uygulanabilir. Dünyada 70’den fazla ülkede ücretsiz olarak uygulanan, hatta 18-26 yaş gruplarına fazlaca teşvik edilmeye çalışılan, rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsüne karşı geliştirilmiş, kanserle mücadele konusunda ele alındığında aslında tam anlamıyla mucize olan bir aşıdır.
Her yıl 250.000 kadının bu virüse kurban gittiği gerçeğini de hatırlarsak, eminim bunun bir hak olduğu konusunda da hepimiz hemfikir olabiliriz.
Tüm dünyada uzmanlar bu aşının çocuk iken yapılmasının önemine değinirken, ülkemizde zaman zaman net fiyatı değişkenlik gösterse de, maalesef yüksek miktarlar karşılığında yapılıyor.
Önlenebilir olmasına rağmen dünya çapında rahim ağzı kanseri, kadınlar arasında görülen en sık dördüncü kanser türüdür ve önlem şansı hemen hemen bir asgari ücret karşılığındadır.
Asgari ücretin, açlık sınırının kapısını çaldığı bu maddi yetersizliğin içinde HPV kanserinden korunmak için kredi mi çeksek yoksa taksite mi bağlasak diye düşünüp karar vermek de oldukça zor.
İzahı olmayan durumların mizahını da yaptığımıza göre, ciddiyetle duyuralım:
Aşılar kadın, erkek, çocuk demeden herkes için erişilebilir ve ücretsiz olmalıdır. Bilimden yararlanmak herkesin hakkı olup, maddiyat, maneviyat, makam ve mülk fark etmeyecek şekilde; herkesin bireysel hakkıdır. Aşılar herkesin ortak değeridir. HPV aşısı da, diğer aşılar gibi bu ülkedeki her kadının ücretsiz erişebileceği bireysel bir sağlık hakkı olmalıdır.
Kadınlar yaşam haklarına sahip çıkıyor, aşılarını istiyor.