Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Rusya’nın Soçi kentinde Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmeden sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Rus liderle iki ülke arasında yılın ilk sekiz ayında 21 milyar dolara ulaşan ticaret hacmini en kısa sürede 100 milyar dolara yükseltmek için atılması gereken adımlara odaklandıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki en üst düzey işbirliği platformu olan ve Nisan 2019’dan beri toplanmayan Üste Düzey İşbirliği Konseyi’nin yıl sonuna kadar Türkiye’de yapılması için teklifte bulunduğunu ve olumlu yanıt aldığını belirtti.
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’le görüşmesinde en önemli başlıklardan biri hiç şüphesiz İdlib ve Suriye’nin kuzeyindeki Türk-Rus ilişkilerinin geleceğiydi.
Erdoğan: ‘‘İdlib’de güvenliğini sağladığımız bölgelerde zaman zaman bazı sıkıntılar yaşanmıyor değil’’
Erdoğan bu konuyla ilgili olarak, ‘‘İdlib başta olmak üzere Suriye ile ilgili konuları da ayrıntılı şekilde ele aldık. Uzun yıllardır süren Suriye krizi ülkelerimiz başta olmak üzere tüm bölgeye ağır maliyetler getirdi. İnsani dramlar yanında sürecin ekonomik yükü hepimiz için katlanılmaz boyutlara ulaştı. Kaldı ki Türkiye olarak şu an itibarıyla 4,5 milyona yakın mülteciye ev sahipliği yapıyoruz. Ayrıntıların ötesine geçip bu meseleye kalıcı, nihai ve sürdürülebilir bir çözüm bulma vaktinin geldiğini konuştuk. Bu konuda birlikte atacağımız adımların gerekliliği üzerinde durduk. Sayın Putin’le görüşmemizde, bu yöndeki her türlü gerçekçi ve adil adıma açık olduğumuzu özellikle belirttik. Birçok aktörün sahada olduğu ve çetrefilli yönleri bulunan bölgesel konularda zaman zaman bazı fikir ayrılıkları da olmuyor değil. Ama bu ikili görüşmemizde hemen hemen bütün konularda bir birlikteliğin olduğunu gördük’’ değerlendirmesinde bulundu.
Erdoğan, bir gazetecinin ‘‘Putin’den Rusya’nın 2018 Soçi Mutabakatı’nın gereği olan taahhütlerini yerine getirmesi noktasında talebiniz oldu mu? Buna nasıl karşılık verdiler? Zira İdlib merkezli bir mülteci krizini Türkiye sizin nezdinizde her fırsatta dile getiriyor. Bu konuda bir teminat verdiler mi? Bir de M-4 karayoluyla ilgili durum gündeme geldi mi? Burada Türkiye’nin gözlem noktalarına yönelik saldırı girişimleri oluyor’’ şeklindeki sorusuna, ‘‘İdlib’de güvenliğini sağladığımız bölgelerde zaman zaman bazı sıkıntılar yaşanmıyor değil. Ama bu sıkıntıları aşmak için ilgili birimlerimiz muhataplarıyla görüşmek suretiyle bunu da çözmenin gayreti içinde oluyorlar. Tabi bölgede ateşkesin sağlıklı bir şekilde devamı, özellikle Türkiye’den geri dönüşleri hızla arttıracaktır’’ yanıtını verdi.
Ancak Erdoğan, Rus Hava Kuvvetleri’nin 2021 yılında 400’den fazla hava saldırısı gerçekleştirdiği bölgede Moskova’nın bu tutumunun sürüp sürmeyeceği konusunda herhangi açıklayıcı bir bilgi paylaşmadı. 5 Mart 2020’de Soçi’de imzalanan mutabakatta yer alan M-4 karayolunun 6 kilometre derinliğinde bir güvenlik koridoru oluşturarak açılması konusunun akıbeti hakkında da değerlendirmede bulunmadı.