Küresel olarak koronavirüsle mücadele açısından en güçlü araç olan aşılamalarda kritik bir eşik daha aşılırken, aşılamanın adil dağılımı ve hızı soru işareti oluşturmaya devam ediyor.
Dünya genelinde koronavirüse karşı uygulanan aşı dozu 2 milyarı aştı.
Bu kritik eşiğe küresel aşılamanın başlamasından sadece 6 ay sonra ulaşılmış olsa da, toplum bağışıklığının sağlanması için küresel nüfusun yüzde 75’inin aşılanması gerekiyor ve bunun sağlanmasının da 9 ay daha süreceği tahmin ediliyor.
Koronavirüs şu ana kadar küresel çapta yaklaşık 172 milyon kişiye bulaştı, 3,69 milyondan fazla kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu.
Pandemi küresel ekonomik aktivitenin hız kesmesine neden olurken, aşılama dünyanın her yerinde eşit olarak gerçekleşmedi.
Küresel aşı dozlarının yüzde 29’u, küresel nüfusun sadece yüzde 10’una ev sahipliği yapan en zengin 27 ülkede uygulandı.
Günlük dozların üçte ikisi Çin’de uygulanıyor.
ABD’den dünyaya 25 milyon doz aşı
Dünyada aşının adil dağılımı tartışma konusu olurken ABD 25 milyon doz aşıyı dünya genelinde dağıtmaya karar verdi. ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı yazılı açıklamada, ABD’deki tüm yetişkinlerin aşı olabilme hakkı olduğuna işaret ederek, “Pandemi dünyanın herhangi bir yerinde devam ettiği müddetçe, ABD halkı korunaklı olmayacak.” mesajını verdi.
ABD’nin, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) oluşturduğu Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı’na (COVAX) 4 milyar doz taahhüt verdiğini vurgulayan Biden, “Yönetimim, Kovid-19 aşısı üzerindeki fikri mülkiyet haklarının geçici olarak kaldırılmasını destekliyor, çünkü zamanla daha çok firmanın hayat kurtaran aşıları üretmesine olan ihtiyacımız artıyor.” ifadelerini kullandı.
Halihazırda Kanada ve Meksika ile 4 milyon doz aşı paylaştıklarını belirten Biden, haziran sonuna kadar 80 milyon doz aşı kaynaklarını dünyayla paylaşmayı planladıklarını belirtti.
Biden, dünya ile paylaşacakları 25 milyon doz aşının paylaşım programını bugün açıkladıklarını belirterek, “Bu dozların en az yüzde 75’i (yaklaşık 19 milyonu) COVAX aracılığıyla paylaşılacak. Bunun 6 milyon dozu Latin Amerika ve Karayipler’e, yaklaşık 7 milyonu Güney ve Güneydoğu Asya’ya, yaklaşık 5 milyonu Afrika’ya gidecek.” bilgisini paylaştı.
Biden, kalan 6 milyon dozun ise Kanada, Meksika, Hindistan ve Güney Kore dahil şu anda vaka artışı yaşanan, kriz halinde olan ülkeler ile paylaşılacağını ifade etti.
Biden, söz konusu aşı paylaşımının amacının Kovid-19 salgınının bitirilmesi olduğunun altını çizerek, “Bilimi takip etmeye ve çok taraflı çabaları desteklemek için G7 dahil demokratik ortaklarımızla yakın iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz.” mesajını paylaştı.