ABD, İngiltere, Japonya ve İsrail’deki hükümet yetkilileri, Kovid-19 salgınına karşı üçüncü doz uygulamasının gerekliliği konusunda fikir birliğinde bulunurken, tıp dergisi Lancet’te yayımlanan bir makalede, üçüncü doz Kovid-19 aşısının çoğu insana uygulanmasına gerek olmadığı kaydedildi.
Ünlü tıp dergisi Lancet’te yayımlanan ve dünyanın dört bir yanından önemli bilim insanlarının imzasını taşıyan bir makalede, henüz üçüncü doz Kovid-19 aşısının çoğu insana uygulanmasına gerek olmadığı değerlendirmesine yer verildi.
ABD’nin Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) iki uzmanının da dâhil olduğu bilim insanları, hükümetlerin aşılanmamış kesimlerin bağışıklığına odaklanmasının ve üçüncü doz aşıların nasıl daha etkili olacağını gösterecek verileri beklemelerinin daha doğru olacağını belirtti.
Makalede, çok erken veya çok kapsamlı şekilde uygulanmaları durumunda üçüncü doz aşıların yan etkileri olabileceği uyarısında bulunuldu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Özel Temsilcisi David Nabarro da gelecek ay ve yıllarda dünyanın her yerinde Kovid-19 aşılarının sağladığı korumayı yenebilecek varyantların ortaya çıkabileceğini belirterek, diğer ülkeler aşılama konusunda yetişene kadar zengin ülkelerin üçüncü doz aşılamayı bekletmeleri çağrısını yaptı.
ABD’de Biden ve Fauci’den ortak açıklama
ABD Başkanı Joe Biden, 18 Ağustos’ta, ülkede hızla yayılan ve ekonomik toparlanmayı yavaşlatan virüsün daha bulaşıcı Delta varyantına ve gelecekteki varyantlara karşı üçüncü doz destek aşılarına 20 Eylül’de başlanacağını duyurmuştu.
ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci de 3 Eylül 2021 tarihinde gazetecilere verdiği demeçte, Amerikalıların hepsinin Kovid-19’a karşı tam olarak aşılanmış sayılmak için üçüncü doz mRNA aşısı almaları gerekeceğine inandığını söylemişti.
Japonya’da 3. doz gündemde
Kyodo ajansının hükümet kaynaklarına dayandırdığı 14 Eylül 2021 tarihli haberinde, Japonya’da Kovid-19 Danışma Heyeti’nin salgının varyantlarıyla mücadelede yıl sonuna kadar üçüncü doz aşının vurulmasını planladıkları belirtildi.
Heyet, ikinci dozdan altı ay sonra Kovid-19’a karşı üretilen antikorun düştüğü ve Japonya’da etkisini gösteren Delta dahil çeşitli varyantlara karşı aşının etkisini kaybettiğini dikkate aldı.
Aşı üretici firmaların üçüncü dozun gerekliliğine yönelik çağrıları üzerine heyetin, istekli kişilere yıl sonuna dek bu dozun vurulması için planlamayı uygulamaya alacağı bildirildi.
İsrail: BioNTech’in 3. dozu 4 kat daha fazla koruyor
İsrail Sağlık Bakanlığı 23 Ağustos’ta 2021’de BioNTech-Pfizer aşısının üçüncü dozunu olan 60 yaş ve üstü kişilere yönelik araştırmasının bazı sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmıştı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, 60 yaş ve üstü kişilerde üçüncü dozun, vurulduktan 10 gün sonra enfeksiyona karşı ikinci doza oranla 4 kat daha fazla koruma sağladığı belirtildi.
Buna ek olarak aynı yaş grubundaki kişilerin üçüncü dozu olduktan 10 gün sonra hastalığı ağır atlatma veya hastaneye yatma riskinin de azaldığı, aşının bu durumlara karşı da 5-6 kat daha fazla koruma sağladığı ifade edildi.
İsrail, geçen ay sonunda 60 yaş üstü, 13 Ağustos’ta 50 yaş üstü, 20 Ağustos’ta da 40 yaş üstü kişilere üçüncü doz aşı yapılmasına karar vermişti.
Bu yaş gruplarına ek olarak sağlık çalışanları, öğretmenler ve hamilelere de üçüncü doz yapılmasına başlanmıştı.
İngiltere’de Başbakan Johnson 3. doz için tarih verecek
İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid 8 Eylül 2021 tarihinde, ülkede üçüncü doz Kovid-19 aşısı uygulamasına bu ay içinde başlanacağından emin olduğunu ancak uygulama öncesinde tavsiye kararının çıkmasını beklediklerini söylemişti.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın 14 Eylül’de yapacağı açıklama ile en riskli gruptaki vatandaşlarının üçüncü doz aşılarına sonbahar aylarında başlanabileceğini duyurması bekleniyor.