İngiltere’de kamyoncu krizi devam ederken EY’ın hazırladığı bir rapora göre ülkenin çalışan sıkıntısı yaşayacağı bir sonraki sektör bankacılık olacak.
İngiltere, kamyon sürücüsü bulmakta güçlük yaşarken yakında bankacılık sektöründe de çalışacak personel bulmada zorlanabileceği belirtiliyor.
Büyük bir çoğunluğu Avrupa Birliği’nden gelen ve sayıları 1,1 milyona ulaşan uluslararası çalışanlar bankacılık sektöründeki işlerin neredeyse beşte birinde çalışıyor. EY’in ve theCityUK lobi grubunun raporuna göre, Brexit ile beraber yabancı çalışan işe almanın maliyeti giderek artıyor ve süreç zorlaşıyor.
TheCityUK CEO’su Miles Celic, şirketlerle konuştuklarında bir numaralı sorunun yetenekleri şirkete çekmek ile ilgili olduğunu belirterek, “Londra ve İngiltere’nin geri kalanı yurtdışından çalışan bulmaya gerçekten çok bağımlı” dedi.
AB vatandaşları, Brexit Ocak ayında yürürlüğe girmeden önce ülkede çalışma ve yaşama hakkına sahiplerdi. AB vatandaşlarının yerleşik vatandaş statüsüne başvurmaları için son tarih Haziran ayındaydı ve bu da halihazırda gergin olan istihdam piyasası üzerinde daha fazla baskı yaratıyor.
EY Küresel Göç Partneri Seema Farazi, İstihdam piyasasında Brexit’in etkisinin salgından dolayı hala tam olarak hissedilmediğini belirterek, “AB vatandaşları İngiltere için göç sisteminin içindeler ve bu da asıl zorluk” dedi.
Raporda belirtilen tahminlere göre, Brexit’in getirdiği statü değişikliğinden sonra işveren yurtdışından Grup 2 vizesiyle bir çalışan getirmek için 28 bin 228 dolar ( 21 bin pound) ödemek zorunda.
Kamyoncu krizi devlet müdahalesini getirdi
İngiltere işletmelerden sorumlu bakan Kwasi Kwarteng, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, hükümetin Rezerv Tanker Filosu’nun yakıt ikmali için Britanya’nın tamamında yollarda olacağını söyledi.
Kamyonetlerin siviller tarafından kullanılacağını belirten Kwarteng, yakıt sektörüne fazladan yakıt kapasitesi sağlanmasının hedeflendiğini belirtti. Akaryakıt istasyonlarındaki durumun iyileştiğini belirten Kwarteng, yakında herkesin normal satın alma alışkanlıklarına dönebileceğini dile getirdi.
İngiltere’de bakanlıkların daha önce yaptığı “askerlerin, gerektiğinde en çok ihtiyaç duyulan yerlere yakıt sevkiyatı için hazır duruma getirileceği” açıklamasına karşın, Kwarteng yaptığı paylaşımda araçların siviller tarafından kullanılacağını vurguladı.