Afganistan’da kontrolu ele geçiren Taliban, geçici başbakan olarak Molla Muhammed Hasan Akhund’u seçti. Örgütün kurucularından, siyasi bürosunun başkanı Molla Abdulgani Baradar, başbakan yardımcısı olarak atandı.
Molla Muhammed Hasan Akhund, Taliban’ın güçlü karar alma organı olan Rehberi Şurası’nın (Liderlik Konseyi) uzun zamandır başkanlığını yapıyor. 1996 ile 2001 yılları arasında Taliban’ın son yönetimi sırasında önce dışişleri bakanı, ardından başbakan yardımcısı olarak görev yaptı..
Taliban liderliğindeki birçok kişi gibi, Akhund da hareketin münzevi ilk lideri Molla Muhammed Ömer’e yakınlığıyla biliniyor. Reuters haber ajansına bilgi veren bir Taliban kaynağı, Akhund’un hareket içinde, özellikle de dini lideri Heybetullah Ahundzade tarafından büyük saygı gördüğünü söyledi.
Bazı gözlemciler, 60’lı yaşlarının ortalarında olduğuna inanılan Akhund’u, dini bir liderden çok politik bir isim olarak görüyor. Liderlik Konseyi üzerindeki kontrolu da Akhund’a askeri konularda söz hakkı veriyor.
Baradar başbakan yardımcısı
Başbakan yardımcısı olarak atanan Molla Abdulgani Baradar, Taliban’ın kurucularından biri. Baradar 2001’de Pakistan’a kaçmış, 2010’da ABD Merkezi İstihbarat Dairesi’nin (CIA) ve Pakistan terörle mücadele güçlerinin ortak düzenlediği baskında Karaçi kentinde tutuklanmıştı.
Eski Başkan Donald Trump yönetimi 2018’de Taliban’la barış görüşmeleri yürütürken Pakistan’ı Baradar’ı serbest bırakması için ikna etmişti. Katar’ın başkenti Doha’daki görüşmeler sırasında Taliban’ın müzakere heyetinin başında olan Baradar, 2020 yılı Eylül ayında o dönemde ABD Dışişleri Bakanı olan Mike Pompeo’yla görüşmüştü.
Hakkani ağının kurucusunun oğlu içişleri bakanı
Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Kabil’de düzenlediği basın toplantısında, ABD tarafından terör örgütü olarak belirlenen Hakkani ağının kurucusunun oğlu Siraceddin Hakkani’nin yeni içişleri bakanı olacağını söyledi.
Molla Ömer’in oğlu olan ve 2016’dan beri Taliban’ın lider kadrosunda bulunan Molla Muhammed Yakub da geçici savunma bakanı olarak görev yapacak.
Dışişleri Bakanlığı’na Emir Han Muttaki, Genelkurmay başkanlığına ise Molla Fazıl Ahund getirildi.
Muttaki, önceki Taliban hükümeti sırasında kültür, bilgi ve eğitim bakanı olarak görev yaptı. Muttaki daha sonra Katar’a gönderildi ve ABD ile görüşmelerde bulunan barış komisyonu ve müzakere ekibinin bir üyesi olarak atandı.
Taliban kaynaklarına göre, Muttaki, Afganistan’ın kontrolu için çatışmalar sürerken yaptığı ılımlı açıklamalarda vilayet başkentlerinde saklanan Afgan güçlerini, savaşmaktan kaçınmak için Taliban’la görüşmeye çağırmıştı.
Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid hafta başında yaptığı açıklamada, yeni bakanların, hükümete gerektiğinde değişiklik yapma esnekliği vermek için bakan vekili olarak kabul edilebileceğini açıklamıştı.
Ahunzade’den şeriat açıklaması
Taliban’ın dini lideri Heybetullah Ahundzade de örgütün başa gelmesinden bu yana yaptığı ilk açıklamada Afganlar’ı ülkenin yabancı yönetimden kurtuluşundan dolayı tebrik etti.
Ahundzade, “Gelecekte, Afganistan’daki tüm yönetim ve yaşam meseleleri kutsal Şeriat yasalarıyla düzenlenecek” dedi ve yeni hükümetin en kısa zamanda çalışmaya başlayacağını da sözlerine ekledi.
Ahundzade, Taliban’ın İslam hukuku ile çelişmeyen tüm uluslararası yasalara, anlaşmalara ve taahhütlere bağlı olduğunu söyledi.
Batı ülkelerinin destek verdiği hükümetin çöküşünden ve geçen ay Kabil’in örgüt tarafından ele geçirilmesinden bu yana kamuoyu önünde olmayan Taliban lideri Molla Heybetullah Ahundzade’nin hükümette nasıl bir rol oynayacağı açıklığa kavuşmamıştı.
Taliban’ın daha da aşırıcılık yanlısı gruplarının bilinen isimlerinin atanması, günün erken saatlerinde Kabil’de patlak veren ve Taleban’ın katılımcıları dağıtmak için havaya ateş açtığı protestolara karşı herhangi bir taviz verilmeyeceği şeklinde yorumlanıyor.
Taliban, Afganlar’a ve yabancı ülkelere, yirmi yıl önce iktidardayken ağır cezaların uygulandığı ve kadınların kamusal yaşamdan men edildiği katı uygulamalara geri dönmeyecekleri konusunda defalarca güvence vermeye çalışmıştı.