Sosyal medya devlerinden ‘Mavi tik’ uyarısı

Okuma süresi: 2 dakika

Sosyal medyada doğrulanmış hesap veya daha sık duyduğumuz adıyla mavi tik’in kullanıcılar arasında ayrıcalık olduğu konusunda herkes hemfikir.

Bu durum birçok kişiyi mavi tik almaya yönlendirirken bu ayrıcalığa kavuşmak isteyenleri gören birçok kurum veya kişiler ise yüksek fiyatlar karşılığı mavi tik satmaya çalışıyor. Bloomberg HT’ye konuşan Facebook, Instagram ve Twitter yöneticileri ise kullanıcıların bu gibi kurum ve kişilere itibar etmemesi uyarısında bulunuyor.

Wearesocial Türkiye raporuna göre bir günümüzün neredeyse 3 saatini sosyal medya platformlarında geçiriyoruz.

Başka deyişle hayatımızın önemli bir vakti bu platformlarda geçiyor. Hayatımızla bu denli özdeşleşen bu platformlar büyüdükçe risk de arttı ve dolandırıcılık gibi kötü amaçlar için de kullanılmaya başlandı.

Hal böyle olunca da platformlar kendi kurallarını koyarak hayatımıza yeni kavramlar soktu. Hayatımıza soktuğu yeni kavramlardan bir tanesi de “doğrulanmış hesap”. Doğrulanmış hesap veya daha sık duyduğumuz adıyla ‘mavi tik’in kullanıcılar arasında ayrıcalık olduğu konusunda herkes hemfikir. Hatta bazı kullanıcılar bu ayrıcalığa o kadar ulaşmak istiyor ki bunun için para vermeye dahi razı oluyor.

Mavi tik için yüksek fiyatlar isteniyor

Bu ayrıcalığa kavuşmak isteyenleri gören birçok kurum veya kişiler ise yüksek fiyatlar karşılığı mavi tik sattıklarını iddia ediyor. Peki bu kurumlar gerçekten doğrulanmış hesap konusunda bahsettikleri yetkiye sahip mi, yoksa bu da yeni nesil bir dolandırıcılık yönteminden mi ibaret?

Bu soruya yanıt bulmak için önce bu mavi tik tutkusunun nasıl başladığına bakmak gerekiyor. Sosyal medya platformları çıktığı ilk günden bu yana sahte hesaplarla mücadele etmek için pek çok yöntem deniyor. Birçok kişi ve kurumların sahte hesaplarla taklit edilmesi ve mağduriyet olması üzerine ilk olarak Twitter 2009 yılında “doğrulanmış hesap” yöntemiyle bu sorunu çözmek istedi.

Bu doğrulanmış hesaba sahip olmak isteyen ve taklit edilmekten korkan kişi veya kurumlar bazen kimlik bilgileri bazen ise hakkında çıkan haber veya makaleleri Twitter’a sunarak onay bekliyor.

Hesaplarının kendilerine ait olduğunu kanıtlanmasının ardından, Twitter kullanıcı isminin yanına bir doğrulama rozeti ya da halk diliyle mavi tik ekleyerek süreci tamamlıyor.

Haberi Paylaş >

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Yazdır
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

İLGİLİ HABERLER >

DİĞER HABERLER >

Ahmet Aslım

Ahmet Aslım

Memleketimize Yazılar

Barış Önel

Barış Önel

Memleketin Halleri

Cemre Gürdal

Cemre Gürdal

Dünya ve biz

Ceren Tüccaroğlu

Ceren Tüccaroğlu

Memleket Konuları

Damla Kodan

Damla Kodan

Memleket Günlükleri

Erol Ertugan

Erol Ertugan

Dıştan Bakış

Rabia Aslan

Rabia Aslan

Feminist Bakış

Hayri Samer

Hayri Samer

Memleket'te Haftsonu Seansı

Hilmi Arıca

Hilmi Arıca

Adalı Yazılar

Hamit Sakallı

Hamit Sakallı

Tribün Kıbrıs

Mert Akkaya

Mert Akkaya

Tarihsel Bakış

Merve Yiğiter

Merve Yiğiter

Toplumsal hak ve özgürlük

Tandoğan Yalkut

Tandoğan Yalkut

Memleket'te Ekonomi

Merve Soygazi

Merve Soygazi

Sosyal Medya ve İletişim

ANKET >

Anketler çok yakında güncellenecektir.