NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Rusya’ya yaptırımların devam edeceğini bildirdi. Stoltenberg Çin’in Rusya’ya destek vermemesi gerektiğini, barışçıl çözüm için çaba harcaması gerektiğini söyledi. Stoltenberg ayrıca NATO liderlerinin savunma bütçe taahhütlerini artıracağını belirtti
NATO üyesi 30 ülkenin liderleri, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında ortaya çıkan durumu, NATO’nun Doğu Avrupa’daki uzun vadeli duruşunu görüşmek üzere bir araya geldi.
NATO liderlerinden yapılan ortak açıklamada, “NATO, Rusya’nın saldırılarını en güçlü şekilde kınıyor” denildi.
Zirve sonrası NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Rusya’ya yaptırımların devam edeceğini bildirdi.
Stoltenberg şu açıklamalarda bulundu:
“Yüksek teyakuz durmunda ekipman ve tedarikle olacağız. Daha fazla uçağımız olacak havada. Taşıyıcı savaş ürünlerimiz olacak ve muharip birimlerimiz de daimi olarak varlığınız sürdürecek. Toplu bir savunma ve eşgüdüm içerisinde olacağız.
”Savunma harcamalarına yönelik çok ciddi bir artırım olacak”
Ukrayna’ya daha fazla destek veriyor olacağız. Önemli askeri teçhizat, askeri ve finansal yardımlarımız da olacak. Siber güvenlik ekipmanımız destekleyecek Ukrayna’yı. Kararlılığımız devam ediyor. Şu noktada mutabıkız: Gürcistan Bosna Hersek caydırıcılık savunmamıza destek olacak. Müttefik liderler Çin’e çağrıda bulundu: Rus işgaline ekonomik desteklerini kesmesi lazım, baskı kurması lazım ve derhal barışçıl çözüm desteğini sunması lazım. Belarus da aynı şekilde… Savaş demek daha fazla bedel demek. NATO liderleri gayretlerini artıracak. Savunma bütçesini artıracak. Savunma harcamalarına yönelik çok ciddi bir artırım olacak.
Soru cevap kısmında “Çin’in Rusya’ya askeri destek kısmında olursa NATO ne yapar?” sorusuna “NATO mütetfikleri farklı çerçevelerde Ruysa’ya bağmlılığını Çin’e mesajımız şu bu acımasız savaşı kınasınlar ve Rusya’yı desteklemesinler. Askeri ve ekonomik destek olmasın”
“Polonya yönetimi görüşmelere katıldı mı? Ukryana’da barış gücü yerleştirme konusunda karara varıldı mı?” sorusuna Stoltenberg “Birlik içinde duruş sergilemeli ve Ukrayna’ya destek olmalıyız. Bu çatışma topyekün bir savaşa da dönüşmesin. Bu zaten sahaya birlik konuşlandırmayacağımız manasına geliyor. Böyle yaparsak çatışmaya tamamen müdahil olmuş oluruz” yanıtını verdi.
Kimyasal tehdit konusundaki soruya ise Stoltenberg “Uluslarası hukuun açık ihlali manasına gelir. Geniş kapsamlı sonuçları olur bu çok tehlikeli olur. Ukrayna halkını etkiler ancak aynı zamanda NATO ülkerinde yaşayan insanları da etkiler. Bu savaşın derhal bitmesi lazım. Ukrayna nükleer tehditlere karşı kendini koruyabilsin diye destekler olacak.” dedi.