Birleşmiş Milletler’in yayınladığı yeni rapora göre, dünyada açlık geçen yıl ani bir artış göstererek nüfus artışını geride bıraktı.
Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, dünyada açlık geçen yıl ani bir artış göstererek nüfus artışını geride bıraktı ve Kovid-19 pandemisi gelirleri düşürdüğü ve gıdaya erişimi engellediği için 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
BM, yayınladığı son raporda, 2020’de dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’una denk gelen 811 milyon insanın yetersiz beslendiğini açıkladı.
Dünyanın 2030 yılına kadar açlığı sona erdirme taahhüdünü yerine getirmesi için artık “muazzam” bir çaba göstermesi gerektiğine dikkat çekilen raporda, gıda sistemlerinin dönüştürülmesine yönelik çağrı da yinelendi.
Pandeminin sağlıklı gıdayı birçok insan için ulaşılmaz hale getirdiğine dikkat çekilne raporda, gıda fiyatlarının bu yıl neredeyse on yılın en yüksek seviyesine yükselmesinin de etkisiyle özellikle ithalata bağımlı daha yoksul ülkeler için kötü bir haber niteliği taşıdığını altı çizildi.
Raporda, “Gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmenin başlıca itici güçleri olan çatışma, iklim değişikliği ve ekonomik dar boğazlar hem sıklık hem de yoğunluk bakımından artmaya devam ediyor ve daha sık bir arada ortaya çıkıyor. 2020, dünya için büyük bir meydan okuma olsa da rotayı değiştirmek için daha kararlı adımlar atılmazsa, istenmeyen olayların bir uyarısı da olabilir” tespiti paylaşıldı.
Pandeminin etkisinin belirsizliği nedeniyle 768 milyon orta aralığı kullanan BM’ye göre, geçen yıl 720 milyon ila 811 milyon insan yetersiz beslendi.
Kovid-19 krizinin ardından gıda güvensizliğinin ilk küresel değerlendirmesi niteliğindeki bu rapor, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Gıda Programı, Unicef ve Dünya Sağlık Örgütü gibi kurumlar tarafından ortaklaşa hazırlandı.